Depresyon

DEPRESYON

DEPRESYON NEDİR

Depresyon günlük yaşamda insanın yaşam enerjisinin bittiğini hissettiği, hiçbir şey yapmak istemediği ve genel bir mutsuzluk halinin hâkim olduğu ciddi bir hastalıktır. Ciddi olduğu kadar oldukça yaygın bir hastalık olan depresyon ne yazık ki yaygınlığına rağmen fark edilmeme olasılığına sahiptir. Bu da depresyondaki kişinin uzun süre acı çekmesine neden olmaktadır.  Depresyondaki kişi geleceğe dair umutsuz olabilir, kendini değersiz hissedebilir, çevresine ve günlük yaşama ilgisini yitirebilir, sosyal ilişkilerden çekilebilir, cinsel isteksizlik yaşayabilir, iştah kaybı yaşayabilir veya aşırı yemek yiyebilir, çoğunlukla çok uyuma ama bazen de uykusuzluk yaşayabilir. Bütün bunlar kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Birçok psikolojik hastalıkta olduğu gibi depresyonda da özellikle elle tutulur, somut bir neden görünmediği durumlarda kişinin yakın çevresi kişiyi bilerek bu şekilde davranmakla suçlayabilmektedir. Bu yaklaşım depresyondaki kişiye yardımcı olmadığı gibi onun daha da kötü hissetmesine neden olabilmekte, anlaşılmadığı düşüncesinin daha da pekişmesine yol açmakta ve kişinin daha da içe çekilmesine, depresyonu daha şiddetli yaşamasına neden olabilmektedir.

DAHA FAZLA DEPRESYON RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA OLAN GRUPLAR VAR MIDIR

Bazı gruplar depresyon açısından daha fazla risk altında olabilmektedir. Örneğin yeni doğum yapmış anneler, göç etmiş kişiler, boşanma, kayıp gibi yas süreci yaşayan kişiler, işsizler depresyon açısından daha fazla risk altındadır. Diğer taraftan yas depresyon değildir ve kayba olağan bir tepkidir. Ancak depresyona benzer tepkilere neden olabilmekte ve uzamış haliyle profesyonel yardım gerektirebilmektedir.

DEPRESYON KİŞİYİ VE ÇEVRESİNİ NE KADAR ETKİLER

Depresyon kişinin günlük yaşamındaki işlevselliğini bozduğundan kişinin oldukça mutsuz olmasına neden olabilmektedir. Aynı şekilde özellikle ebeveyn olarak gelişim dönemindeki çocuklara sahip kişilerin depresyonu çocukların sağlıklı gelişimini de olumsuz etkileyebilmektedir. Bu yönüyle depresyon sadece kişinin kendisini değil bir sonraki neslini de olumsuz etkileyebilmektedir. Özellikle yeni doğum yapmış kadınların depresyonu vücut diline daha fazla duyarlı olan çocuğun bağlanma sürecini olumsuz etkileyebilmekte ve çocuğun hayatının tamamına etki edebilmektedir.

DEPRESYONA PROFESYONEL MÜDAHALE

Depresyon çarpık düşüncelerin bir sonucu olarak ortaya çıkabileceği gibi, geçmiş yaşam deneyimlerinin yansıması olarak da ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca bu iki durum da birbirinden bağımsız değildir. Yani geçmiş yaşam deneyimleri bugünkü çarpık düşüncelerle ilişkili olabilmektedir. Bu nedenle depresyon tedavisinde öncelikle bugünkü yaşamın işlevselliğini artıracak uygulamaların yanında çarpık düşüncelerin de üzerinde çalışmaktayız. Diğer taraftan da geçmiş yaşam deneyimlerine de sıklıkla giderek kişinin bu zorluklarla ilişkili ifade edemediği duygularını terapi ortamında ifade etmesine olanak yaratmaya çalışmaktayız.